M3L06: Društvene mreže i osobno brendiranje

Osobno brendiranje: što je to?

Pod osobnim brendom podrazumijevamo sve one karakteristike koje nas definiraju i razlikuju kao profesionalce. To je trag koji svojim komunikativnim djelovanjem ostavljate u zajednici, način na koji vas se percipira kako u offline tako i u online svijetu. Važno je obratiti pozornost na svoj osobni brend jer ona može igrati temeljnu ulogu u razvoju vašeg poslovanja ili širenju vašeg projekta.

Kako kreirati vlastiti brend?

A sada vi…

Aktivnost: Prije nego što izmislite osobni brend, razmislite o tome što je vaše sa sljedećim pitanjima…

 1. Jeste li svjesni vrijednosti koje prenosite? Koji su to vrijednosti?
 2. Pokazujete li u svom projektu vlastitu osobnost i autentičnost?
 3. Dijelite li svoje znanje i profesionalna iskustva?

Izvor: https://josefacchin.com/crear-marca-personal/ 

Evo nekoliko trikova kako unaprijediti osobni brend u RRSS:

 1. Odredite svoje područje specijalizacije
 2. Odaberite koje ćete kanale koristiti
 3. Stvorite kvalitetan sadržaj koji jača vaš osobni brend
 4. Ispunite sve profile vašeg RRSS-a i osigurajte dosljednost među njima
 5. Budite konstantni i dosljedni
 • Korisnost RRSS-a

VIDEO I (please don´t forget to activate the subtitles in English)

VIDEO II (please don´t forget to activate the subtitles in English)

Kako mi mreže pomažu u širenju projekta ili razvoju poslovanja?

Kao što José Luis Orihuela, sveučilišni profesor, kaže u svojoj suradnji na bijeloj knjizi La Ruta del Empleo, objavljenoj u Infojobsu:

“Društvene mreže moćni su alati, iako ne i čarobni, za poboljšanje profesionalnih mogućnosti u mnogim sektorima gospodarske aktivnosti. Poput dobrog engleskog vrta, ove platforme će donijeti veliko zadovoljstvo onima koji im posvete vrijeme i kvalitetno rade. U eri povezanosti, biti u mrežama više nije opcija, iako to nikako nije dobro. Prije nego što napravite profil, morate imati plan i prije nego nešto objavite morate dvaput razmisliti.” – José Luis Orihuela

Dajemo vam 10 razloga za promoviranje vašeg projekta na društvenim mrežama:

 1. Mrežna prisutnost, neka se vaše ime počne pojavljivati ​​na internetu
 2. Vidljivost u tražilicama, pomozite im da vas pronađu kada “proguglajte” svoje ime
 3. izgradnja ugleda, učinite da se vaše ime u vašem profesionalnom području percipira na drugačiji način
 4. Stvaranje društvenog kapitala, počnite akumulirati korisne odnose i kontakte
 5. Komunikacija vrijednosti, one koje imate bit će javne na internetu
 6. Pristup glavnoj stranici , na primjer, ako izradite web stranicu, morate povezati svoje profile društvenih mreža s vlastitim operativnim centrom, web stranicom ili blogom
 7. Uspostava mreža, počnite ih postavljati kako biste uspostavili moguće suradnja
 8. Pristupačnost za izravne poruke, društvene mreže su način izravnog kontakta s vama jednim pritiskom na gumb
 9. Difuzija portfelja radova, soc sve mreže mogu pokazati vaš rad, neke su vizualnije od drugih, ovisi o tome što trebate pokazati, zanimat će vas mreža ili drugo
 10. Interakcija s liječnicima koji propisuju lijekove i robnim markama, neka vas upoznaju i da vas vide kao referencu u tom području.

Moramo razlikovati profesionalne mreže od društvenih mreža. U društvenim mrežama uglavnom imamo prijatelje, ljude s kojima ste na ovaj ili onaj način uspostavili prijateljstvo. U profesionalnim mrežama odnos između korisnika je profesionalan. Nemamo “prijatelje”, imamo “kontakte”. Svatko se može pridružiti našoj mreži ako dijelimo sličan profesionalni profil. U njima je naš korisnički profil naš životopis: struka i trenutno zanimanje, studij i obuka, kontakt informacije… Ali nešto drugo, kao što su kontakti s tvrtkama, moj zid ažuriranja, moje strukovne grupe, moje vještine, preporuke itd.

… Na taj se način uspostavljaju odnosi s drugim stručnjacima s kojima smo se u nekom trenutku mogli poklopiti: zajedno učimo, poklapamo se u tvrtki, pregovarali smo, sudjelujemo u istoj grupi. .. Ali i po afinitetu, jer je ta osoba označena kao referenca u mom području itd.

Ove mreže, kao i ostale, stalno se ažuriraju. Mijenjaju svoj dizajn kako bi ponudili veću upotrebljivost, uključili nove aplikacije, funkcionalnosti i omogućili integraciju sadržaja s drugih mreža ili blogova.

Ali ne samo to. U profesionalnim društvenim mrežama moguće je:

 • Stvorite i/ili sudjelujte na forumima o vrlo različitim temama.
 • Stvorite događaje i pozovite kontakte ili članove grupe.
 • Preporučite stavke.
 • Također vam omogućuju stvaranje bedževa kako biste ih umetnuli na svoju osobnu stranicu…
 • Preporučite prijatelje i tražite preporuke.
 • Pratite tvrtke ili druge profesionalce.
 • Prijavite se za ponude poslova koje sama mreža predlaže, na temelju našeg profesionalnog profila…
 • Primajte privatne poruke.
 • Znajte tko je bio zainteresiran za naš profil. Kao komunikacijska strategija za tvrtku, brend ili instituciju nude više nego zanimljiv potencijal.

Mnogi korisnici upravo u društvenim mrežama pronalaze priliku da se iskažu profesionalno, a u ovim vremenima krize i nezaposlenosti još više. Prilika za pronalaženje posla ili pronalazak stručnih suradnika. Osim toga, sve se više tvrtki pri odabiru kandidata odlučuje za društvene mreže.

 • Strategija i alati

Prije nego što se upustite u izradu profila na društvenim mrežama, trebali biste se zapitati gdje je ciljana publika s kojom se trebate povezati. Ako, primjerice, tražite nekvalificirani posao, LinkedIn vam neće biti od velike pomoći. Bitno je da, kao što uvijek kažemo, uspostavite strategiju.

Ako namjeravate izraditi profile na društvenim mrežama, prije nego što to počnete, koristite ovaj alat, Knowem, koji će vam reći je li ime koje unesete već zauzeto na društvenim mrežama. 

Preporučamo korištenje HootSuite, aplikacije za web i mobilne uređaje (iPad, iPhone , iPod Touch, BlackBerry i Android) za upravljanje društvenim mrežama. Sve vaše mreže bit će dostupne u jednoj aplikaciji i odatle možete upravljati komentarima, objavljivati, planirati svoje vijesti, itd… Također ima alat za automatsko objavljivanje svaki put kada ažurirate svoj blog ili web stranicu, putem RSS-a koji se generira . 

Buffer je također još jedna alternativa, koja vam čak omogućuje automatsko objavljivanje svaki put kada vaša web stranica ima novi post . 

 • Upravljanje RRSS-om

Bitly pomaže vam da dijelite i analizirate veze, vrlo korisno kada morate staviti dugačku vezu na Twitter , koji ima ograničen broj znakova.

 • Analizirajte druge kreatore sadržaja

U prethodnim modulima rekli smo vam da pogledate LinkedIn profile stručnjaka koji su već etablirani u vašem profesionalnom području. Vrlo je korisno moći vidjeti kako je ta osoba postala mjerilo u svom području te vidjeti kako komunicira i koje društvene mreže koristi. Da biste to učinili, možete, osim vlastitog promatranja, koristiti Buzzsumo, koji prikazuje najpopularnije i najpopularnije utjecajne veze prema predmetu, vašoj konkurenciji ili bilo kojem drugom računu.

 • Važnost umrežavanja

Čuli ste ovaj izraz nekoliko puta u videima i tekstovima prethodnih modula. Riječi mreža, mreže i umrežavanje osvijestile su nas da živimo u međusobno povezanom svijetu: prodajne mreže, menadžeri ljudskih resursa, poduzetnici, društvene vještine, virtualno… Ovo nije nedavni fenomen, istina je da oduvijek koristimo ih. Ono što je internet učinio jest pružanje novih alata za nešto što je već postojalo, izvan mreže. Kako biste shvatili njegovu dimenziju, pročitajte ovaj članak: “Polovica zaposlenika u Španjolskoj pronalazi posao preko kontakata “.

Cilj umrežavanja je razmjena informacija i stvaranje kvalitetnih veza: pružiti pomoć kako bi se vama pomoglo. Danas “umrežavanjem” nazivamo sve one aktivnosti i strategije koje se odnose na upravljanje i razvoj kontakata ili, drugim riječima, umijeće strateške izgradnje i njegovanja obostrano korisnih osobnih veza.

Primijenjen u traženju posla ili za poticanje vaše poduzetničke ideje, sastoji se od stvaranja mreže profesionalnih kontakata koji vam mogu pomoći da dobijete posao i stvorite nove profesionalne prilike ili klijente za svoju tvrtku. U svijetu organiziranom u bezbroj različitih mreža, u kojem su nam vrijeme i resursi jasno ograničeni, dužni smo pažljivo odabrati odredište svojih napora.

Prije nego što se odlučimo pridružiti grupi istomišljenika sa zajedničkim interesima, moramo početi pronalaženjem vlastite želje i svrhe: ovaj san će odrediti smjer naših napora. Naše planiranje i upravljanje kontaktima morat će biti usklađeno s našom vizijom (destinacija) i misijom (sredstva) kao još jedan strateški element. Ne postoji čarobni recept ili standardizirani postupak za umrežavanje. Svaka osoba mora definirati postupak koji najbolje odgovara njezinim potrebama i svrsi.

Samo poznavanje bitnih ključeva za funkcioniranje društvenih mreža omogućit će nam da osmislimo naš projekt i osobnu strategiju u upravljanju kontaktima.

“Umrežavanje” se tradicionalno smatra tipičnim za poduzetnike, samozaposlene ili slobodnjake, koji stvaraju svoje mreže kontakata kako bi privukli više kupaca. Međutim, umrežavanje je sve važnije za ljude koji počinju tražiti posao, budući da se kroz mreže kontakata stvaraju nove prilike za posao.

Umrežavanje je također visoko cijenjena profesionalna kvaliteta u različitim profesionalnim područjima. Tvrtke koje se bave savjetovanjem, uslugama ili prodajom proizvoda cijene svoje zaposlenike koji su u stanju upotrijebiti svoje vještine umrežavanja kako bi pridobili nove klijente za tvrtku ili zaposlili najbolje kandidate.

Umrežavanje vam također pomaže u upravljanju vašom profesionalnom karijerom u budućnosti. Ako se dvoumite između različitih profesija u kojima biste se željeli baviti, što je bolje nego kontaktirati ljude koji se već bave ovom vrstom posla i podijeliti svoje stajalište s vama? Dobit ćete više informacija nego čitanjem bilo kojeg članka na internetu.

S druge strane, informacije dobivene iz vaše mreže kontakata dat će vam veliku prednost kada je u pitanju dobivanje posla. Zamislite nekoga tko ima godine iskustva u vrsti posla koji želite raditi, pregledava vaš životopis i govori vam što točno staviti u njega ili vam govori kako pobijediti razgovore za posao. S tom informacijom imali biste gledište koje ostali kandidati nemaju i imat ćete veće šanse dobiti taj posao.

Umrežavanje je nešto što svatko može učiniti. Čak i ako mislite da nemate mrežu kontakata ili ne znate odakle započeti, možete uspjeti stvoriti tu mrežu kontakata za manje vremena nego što mislite. Pogledajmo kako to možete učiniti u ovim određenim koracima:

 • Pronađite najprikladnije ljude: Razmislite o svojim najbližim krugovima: prijateljima, obitelji, kolegama na fakultetu, školi, bivšim suradnicima. Koliko ljudi poznajete koji bi vam mogli pomoći na neki način? Napravite popis imena i kategorizirajte ih na sličan način kao što to možete učiniti na Facebooku ili LinkedInu. Neka svi znaju da tražite posao, tako da ako vaš kontakt zna za priliku, može vam je prvi pokazati.
 • Izgradite svoj LinkedIn profil, već smo objasnili ovo u prethodnoj lekciji. Umrežavanje je jednostavno, ali morate uzeti u obzir niz smjernica ili nepisanih pravila ako želite biti dobar “umreživač”. Najosnovnije pravilo je da kada se umrežavate, prvo morate ponuditi. To je ista ideja na kojoj sam puno inzistirao kada tražite posao, pripremate životopis ili odgovarate na pitanja na razgovoru za posao: morate se moći staviti na mjesto osobe koja vas intervjuira i znati kako da se “prodate”. ” da vam pokaže zašto bi tvrtka trebala uložiti svoje vrijeme i novac u vas i zašto ste pravi kandidat za posao.
 • Uspostavite plan umrežavanja: morate biti disciplinirani . Držite raspored kontakata u svojoj e-pošti u koji zapisujete svoj napredak iz dana u dan. Na primjer, zapišite broj ljudi s kojima ste kontaktirali, s koliko ste redovito u kontaktu, koje su se prilike pojavile ili bi se mogle pojaviti, popis ljudi s kojima biste trebali kontaktirati, točke za poboljšanje itd. Odnosno, sve što je relevantni kako bi vaše umrežavanje bilo učinkovitije i kako biste se približili svojim ciljevima.

Održavajte svoju mrežu ažuriranom: možete im slati zanimljive vijesti objavljene na vašem blogu ili na LinkedIn zidu, slati im e-poruke da ih pozdravite i podsjetite ih da ste tamo, pozovite ih na događaje ili konferencije, preporučiti publikacije, knjige ili bilo koji sadržaj relevantan za njih.